Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kaval és tilinka használata

A kaval
egy hosszú, 5 lyukkal el látott furulya. Ezt a nevet a balkáni népek is használják, de náluk egy más rendszerű fúvós hangszert takar, közös ellenben a kvintváltás, a játékmódban. Hangsora moll jellegű, egy alul intonált bővített kvarttal. Használatára a kvintváltás ad magyarázatot, mivel a kvintváltó technika használatos a kaval megszólaltatásánál is. A kaval öt lyukkal ellátott hangszer, mintha a furulyán a legalsó lyuk hiányozna, a kvartjánál, jellegzetes hangköz szól, egy bővített, keleti jellegű, negyed hang. Ha a pásztorfurulya alsó lyukját el hagyjuk, akkor egy moll hangsort kapunk öt lyukkal. Ha ezt egy oktávval mélyebbre gyártjuk, a kvartját pedig egy negyed hanggal fennebb fúrjuk, meg kaptuk a kavalt. Ha a kvintváltásos technikát el sajátítjuk, akkor a játékmódja is meg van.

fogastabl-kaval.JPG2. Oktáv
D/ re 2-6
E/ mi 3-6
F/ fa 4-6
#G/ sol 5,6
A/ la 6

kvintátfuvás
A/ la 2-6
H/ si 3-6
C/ do 4-6
#D/ re 5,6
E/ mi 6


A kaval mély oktávját ritkán használjuk, mert nem lehet fel váltani a magasba, hiánytalanul. De ha a hiányzó hangok nem okoznak gondot, akkor meg lehet tenni. A dallamok a második fújás erősségbe, oktávba kezdenek, és kvintátfújással meg kapunk egy nonányi hangtartományt, vagyis oktáv, d től d, plusz az é Szintén jellegzetes dallamai vannak, Magyar nyelvterületen a Moldvai Csángóknál található.Dallamvilága jellegzetes erre a hangszerre született dallamokatjátszanak.(övesek, kezesek, Édes Gergelem és más énekelt dallamok)


Még egy Gergelem Iléés bácsitól:

láss még egy példát:

A tilinka

A tilinka a felharmonikus hangokat szólaltatja meg, az alsó ujjal pedig ráintonálnak átmeneti hangokra (pienhangokra) melyek magassága nem mindig illik bele, az általunk megszokott diatonikus rendszerbe. 

A tilinka, a fent említett felharmonikusok nagy mestere. Képes ki játszani a teljes felhangskálát, mivel a lyukak hiányába nem kell be szűkítse az alsó nyílást. Az alsó lyukon viszont játék közbe lehet folyamatosan intonálni, így olyan hangok szólalnak meg ilyenkor, ami nem az alaphang skálájában szól. Ez a folyamatosan intonáló ujj, a hangtartomány bővüléséhez vezet. Nem minden játszható rajta, de vannak jellegzetesen tilinka dallamok, melyeket előszeretettel játszanak.

Egy autentikus:

Ajánlom improvizációs gyakorlatra is, ime:

youtu.be/FdonVRbK26g

 

A mappában található képek előnézete Kaval fogásai

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

RÉKA

(RÉKA, 2014.12.20 09:18)

Jó az oldal,RÉKA